Představení: Pražírna kávy Zlaté Zrnko

zlaté zrnko václav faltus

Recenze: Zlaté Zrnko je řemeslná pražírna kávy, ve které se každé balení s kávou připravuje ručně, což je až s podivem, protože se zde praží až několik tun kávy měsíčně. Koho by při takovém množství napadlo, že si může nechat připravit kávu „na míru“. Jaká káva je ve Zlatém Zrnku nejoblíbenější? To se dozvíte v této recenzi s rozhovorem.

Kvalita kávy

Jakákoliv firma, jakákoliv pražírna si umí na webové stránky napsat, že vyrábí nejkvalitnější ze všech kvalitních produktů na světě. V našem případě tedy nejkvalitnější kávu. Jenže Zlaté Zrnko je v tomto směru vyjímečné. Neohání se velkými slovy! A mohlo by. Za jejich prací stojí řada ocenění, které tak nějak vlastně vypovídají o kvalitě samotné kávy z této pražírny.

TIP: Káva z rumem.

Oceněné kávy je možné v e-shopu zakoupit. Například Emílie patří k nejoblíbenější kávě u Zlatého Zrnka vůbec.

Některé z oceněných káv zlatého zrnka.

Ale aby tento článek nebyl jak nějaké laciné PR, tak jsem samozřejmě musel zpovídat někoho ze Zlatého Zrnka, aby prozradil něco o fungování takové řemeslné pražírny. Na dotazy odpovídal pražič kávy Václav Faltus.

Jak často pražíte kávu?

Každý den, na základě objednávek máme předpraženou každou kávu na cca 2-3 dny, abychom mohli balit kávu v nejlepším stavu, ne zcela čerstvou, která není vhodná pro okamžité balení.

Kolik kávy za měsíc/rok prodáte?

Je to několik tun měsíčně, každý rok zdvojnásobujeme, aktuálně kolem 10 tun.

Vsázeli jste během vaší historie na nějaký produkt a pak vás překvapilo, že se nejvíce prodává úplně jiný, do kterého byste to neřekli?

Ano, na začátku jsme mysleli, že čím kvalitnější, to znamená výjimečnější kávu dáme zákazníkům, bude oblíbená, avšak většina zákazníků nemá ráda extrémně – výrazné a výjimečné chutě, ale mají je rádi jako zajímavost, tedy ozvláštnění chutí.

Kávy s jediným původem od konkrétních farmářů, které kupujeme jen velmi drahé, neboť mají zajímavou chuť a farmáři za ně dostanou hodně peněz, jsou pro většinu zákazníků jen jako zajímavost, ne na každodenní pití, i proto, že tyto kávy mají jednu tvrdost, hustotu a tudíž jsou velmi náročné na správné semletí, aby se káva zejména ve formě espressa extrahované správně a také mají chuť každý rok jinou, jak se podaří vypěstovat.

TIP: Jak se připravuje káva v Itálii vám prozradí článek Italská káva.

Zákazníci na každodenní pití více oblibě směsi, které jsou namíchány z 5 a více káv pocházejících. Mají vždy stejnou výslednou chuť, každý měsíc, přestože jsou míchané z různých zdrojových káv. Výsledná chuť je namíchána podle chutí lidí, čili jsou to takové chutě, které většina, nebo nějaká část lidí libuje, např. jiné chutě mají ženy, jiné muži. Je to alchymie, ale směsi již cca od roku 1900 jsou oblíbené a šíří se z Itálie do celého světa. I naše směsi jsou míchány přímo v přístavu Terst, nakolik se spoléháme na tradici a umění italských mistrů, degustátorů, a smažíme je podle chutí našich zákazníků u nás.

Jaká káva je u vás nejprodávanější?

Je to směs Emílie, která není ani kyselá ani velmi hořká, takový zlatý střed, podobná jako Illy nebo kávy s označením zlatá – ORO (Lavazza oro apod), čili 100% arabika sladkých chutí. Z káv s jediným původem je to Brazílie, která má stejně jako Emílie sladkou, oříškovou chuť, není ani kyselá ani velmi hořká a je velmi jemná, lahodná.

Zaznamenali jste během covidu zvýšený/snížený zájem o kávu a produkty s ní související?

U nás je růst v podstatě stejný, i před covidem i během. Zákazníkům jsme na začátku covidu umožnily na e-shopu vybrat si vlastní etiketu, dát si vlastní název kávy nebo věnování a toto pomohlo růstu e-shopu a také zájmu o naše kávy i u zákazníků, kteří kávu z pražíren dosud nekupovali.

Ještě by mě zajímalo. Vy jste říkal, že neoblíbenější je u vás směs kávy Emilie. Jaká káva je vaše nejoblíbenější na denní pití? A která je podle vás dobrá na vychutnání po nedělním obědu? Tedy pokud mluvíme o vašem sortimentu. Jakou přípravu kávy preferujete? Co máte nejraději?

Na denní pití jsou obecně oblíbené směsi, nakolik mají stabilní chuť každý měsíc, každý rok a jsou namíchány podle toho co chutná lidem. Nejoblíbenější je Emílie, neboť není ani kyselá ani hořká, je vyvážená, ne výrazná a extrémními chuť. To je nejoblíbenější chuť u většiny lidí.

Někteří mají raději hořčí, i robustní, někteří zase ovocnější. Kávy s jediným původem od konkrétních farmářů jsou dobré na ozvláštnění chuti, zjištění jaké zajímavé chutě může mít káva.

Já mám nejraději přípravu formou espressa, protože je to nejvýraznější forma přípravy, řekne o kávě nejvíce. Konkrétně mi nejvíce chutná káva z Guatemaly, která je pestrá, na začátku má ovocné chutě, následně cítíte sladké a v dochuti je nahořklá, čili mohu vnímat více chutí v jednom šálku.

Jsme vlastně ze stejného regionu. U nás se odjakživa pil turek. Děda, babička, prababička. Ti všichni ho pili a dožili se vysokého věku, ačkoli se říká, že tato příprava není ze zdravotního hlediska úplně nejlepší. Jaký je váš názor na tuto přípravu kávy? Pil jste nebo pijete turka?

Zalévanou kávu nepiji, pokud chci větší kávu, tak si ji filtruji, aby rozemletá káva nebyla dlouho v kontaktu s vodou. Ano, čím déle je v kontaktu, tím se vyluhuje více kofeinu. Avšak závisí kolik káv denně si dáváte, prarodiče si dali 1 zalévanou denně, která mě asi tolik kofeinu jako 3-4 espressa, které pijeme my, čili je to velmi podobné.

Informace o Zlatém Zrnku

E-shop a webové stránkyhttps://www.zlatezrnko.cz/
Rok vzniku2015

Podobné příspěvky