Jak vybrat udírnu na dřevo

Grilovací sezona se chýlí ke svému konci. To ale neznamená, že koupě nové udírny nepřichází v úvahu. Právě naopak. Než zima skončí a grilování se znovu stane aktuální záležitostí, vyberte si tu pravou spolehlivou, z níž bude maso chutnat naprosto dokonale. Pokud nejste zastáncem elektrických alternativ, prozraďme si, jak vybrat klasickou udírnu na dřevo.
Domácí klobáska i krkovička, po které se budete olizovat
Koupit si klasický gril je sice skvělé, ale takové udírny na dřevo – ty stojí za naprostým slastem, po kterém se sbíhají sliny! Domácí klobásky, dokonale vypečené krkovičky, sýry, ale také skvěle připravené ryby – to vše vás čeká, když do letních společníků budete investovat. Samotný výběr opravdu není nic složitého, i když se to tak může na první pohled jevit.
V okamžiku, kdy výběrem projdete a uchýlíte se k přípravě domácích ozených výrobků, už nebudete chtít ochutnat jiné.
Postavíte si vlastní nebo si koupíte hotovou?
Pokud jste se rozhodli investovat do jedné takové udírny, máte dvě možnosti. Tou první je postavení své vlastní, druhou zakoupení už hotové. Že nepatříte ke kutilům? Pravděpodobně se vaše pozornost zaměří na verze ze dřeva, které jsou nejen nejoblíbenější, ale také nejčastěji hledané.

Zodpovězte si několik otázek
Jelikož nabídka na trhu zahrnuje poměrně hodně alternativ, nabízí se otázka, jak se v nabídce vyznat. Pomoct mohou odpovědi na následující otázky, kterými jsou:
- Jak často budete udírnu používat?
- Pro kolik lidí budete maso udit?
- Chcete se na uzení podílet nebo nemáte čas hlídat uzené výrobky?
Dřevěné jsou vhodné pro pomalé uzení
Pokud máte zájem o pomalé uzení, vhodné jsou právě dřevěné alternativy. Sympatické je také zjištění, že půjdete krokem vašich dědečků a pradědečků, jež udili stejným způsobem. Elektrické verze jsou hitem až posledních let a už neposkytují takový zážitek.
Na seznamu benefitů bychom našli i fakt, že ponechají ve výrobcích onen kouřový nádech. Uvnitř lze velice dobře regulovat kouř, což je pro dokonalé uzené výrobky klíčové.
Bez kusového dřeva to nepůjde
Velikost udírny se bude odvíjet od toho, pro kolik lidí budete maso nebo jiné výrobky udit. Aby byl pohon tohoto “zahradního spotřebiče” zajištěn, musíte mít po ruce kvalitní palivo. A tím je dřevo. Ideální je kusové, nejčastěji se používá buk nebo švestka či jabloň a třešeň.
Při výběru dřeva platí, že k jemnému masu se využívá dřevo z ovocných stromů, k červenému masu se hodí spíše dřevo bukové. Nikdy, ale opravdu nikdy nepoužívejte dřevo lakované nebo natřené. Stejně tak vždy jednotlivé špalky zbavte kůry.
Jak připravit domácí vyuzené maso
Že jste si udírnu už vybrali? Pak se ptáte, jak si takové skvěle vyuzené maso připravit. Není to žádná věda, jen věnujte dostatek času řádné přípravě.

V okamžiku, kdy máte vybrané maso, naporcujte si ho na větší kusy, které ale nejsou těžší než jeden a půl kilogramu. Naložte ho do oblíbené marinády (ideálně do soli a cukru, případně bylinek podle chuti) a po chvíli marinování ho opláchněte v čisté vodě a nechte oschnout.
Než vložíte maso do udírny, musí být správně rozehřátá. Teplota se má pohybovat mezi sedmdesáti až osmdesáti stupni, jinak maso zčerná.
Po vložení do domácí udírny ho vyjměte až po sedmi, osmi hodinách (doba uzení se odvíjí od velikosti masa). Samozřejmě ho pravidelně kontrolujte, abyste předcházeli tuhosti nebo jeho nedodělání.
S postupem času se budou vaše schopnosti zlepšovat a jistě se pustíte i do náročnějších, propracovanějších uzení. V budoucnu se určitě nebojte ani jalovce nebo červeného vína, po kterém maso chutná zase zcela jinak.