Jak dodat tělu proteiny: z masa, ale i z rostlinných zdrojů

Všichni víme, že proteiny z živočišných zdrojů jsou pro tvorbu svalové hmoty č. 1, pokud ovšem budeme vhodně kombinovat různé zdroje rostlinných proteinů, pak se nemusíme obávat, že bychom nemohli budovat svalovou hmotu, či o ni dokonce přicházeli. Kulturisté, či lidé, snažící se žít zdravě, vědí, že lidské tělo, pokud člověk sportuje, vyžaduje značný přísun kvalitních bílkovin. Podívejme se teď na některé kombinace potravin, se kterými určitě nešlápnete vedle.

Kombinace obilnin a luštěnin

Luštěniny jsou chudé na aminokyselinu methionin, obiloviny mají zase mají deficitní lysin a tryptofan. Mexičané mají nesčetně receptů, kde kombinují obilniny s luštěninami, aby dohnali nekomplexnost zmíněných proteinových zdrojů. Různá burrita plněná fazolemi a rýží, nebo prostě jen smíchané fazole s chilli kořením a rýží jsou nejznámějšími pokrmy, které si můžete v této středoamerické zemi dát. Přitom jak chuťově, tak z výživového hlediska byste jim mohli jen málo co vytknout.

Tip

Proteiny je možné dodávat i různými suplementy. Jaký protein si vybrat?

Sója

Kdysi bylo na sójový protein nahlíženo dost z patra. Ovšem sójový protein je, podobně jako živočišné proteiny, považován za komplexní zdroj všech esenciálních aminokyselin. Nemusíme mít tedy obavy, že bychom o nějakou přišli, nebo se nám jí nedostávalo v potřebném množství. Sójové proteiny se zdaleka tak dobře neprodávají jako syrovátkové, přesto, pokud bychom sáhli po sójovém izolátu, pak určitě nebudeme litovat. Cenově vycházejí sójové proteiny obvykle lépe než živočičné.

Quinoa

Správně česky se jmenuje merlík chilský. Tato obilovina z jižní Ameriky neobsahuje žádný lepek a přitom obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Krom toho v ní najdeme i značnou dávku prebiotik (živin pro probiotika ve střevech), čímž napomáhá správnému trávení. Quinoa je také bohatá na vlákninu, takže by ji měli konzumovat lidé, kterým jde o snížení krevního tlaku, proti rakovině tlustého střeva a při zvýšené hladině krevního cukru.

Amarant

Amarant je pseudocereálie (tzv. nepravá obilovina) pochází z vysokohorských oblastí And v jižní Americe. Česky se nazývá laskavec. Množstvím aminokyselin se amarant blíží živočišným bílkovinám. Je proto z výživového hlediska zajímavý pro vegetariány. Ovšem nejen kvůli proteinům je pro nás tato rostlina zajímavá, obsahuje i tzv. amarantový tuk, který je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Výčet pozitiv amarantu by nebyl úplný, kdybychom vynechali zmínku o vitamínech a minerálech. Zejména se jedná, v případě minerálů, o železo, vápník, hořčík a draslík. Z vitamínů pak vitamíny B, C a E. V obchodech se zdravou výživou můžete najít amarantovou mouku.

Podobné příspěvky