Pro přibrání či pro redukci tělesné váhy jsou bílkoviny velmi důležité. Při nabírání svalové hmoty zvyšujte denní příjem bílkovin na 1,6g na 1Kg vaší tělesné váhy. To samé platí při redukci tuků. 1,6g na 1Kg/den je maximální hranice, kdy příjem bílkovin není zdraví škodlivý. Překročení této hranice již přináší zdravotní komplikace, které nejsou v krátkém horizontu vidět, ale mohou se projevit za několik let.
Obsah bílkovin na 100g výrobku
Maso
Masa
B
Kuřecí prsa
20g
Krůtí prsa
21g
Hovězí zadní
30g
Vepřové zadní
17g
Skopové zadní
13g
Telecí zadní
20g
Králičí
15g
Tuňák ve vlastní šťávě
20g
Tuňák v oleji
25g
Treska
17g
Kapr
17g
Kachní prsa
21g
Srnčí stehno
17g
Pstruh
10g
Mléčné výrobky
Výrobky z mléka
B
Tvaroh
18g
Sýt cottage
14g
Olomoucké syrečky
30g
Sýr eidam
30g
Sýr ementál
28g
Sýr hermelín
21g
Sýr niva
20g
Sýr parmazán
35g
Sýr romadur
18g
Bílý jogurt
13g
Mléko
3g
Kefír
3g
Smetana
3g
Luštěniny
Luštěniny
B
Hrách loupaný
23g
Fazole
8g
Čočka
25g
Soja, pečivo, salámy a další
Ostatní
B
Sója
50g
Šunka drůbeží
23g
Šunka vepřová
16g
Vaječný bílek 1ks
4,5g
Vaječný žloutek 1ks
6g
Chléb pšeničný
8g
Celozrnný chléb
12g
Špagety
11g
Piškoty
9g
Rýže
8g
Při dodržení příjmu 1,6g bílkovin na 1Kg/den si dostatečně zajistíte aktivní růst svalové hmoty. Příjem bílkovin nad maximální hranici 1,6g je již nežádoucí, tělo není schopné přijaté bílkoviny nad touto hranicí dále zpracovat.
Dlouhodobé předávkovávání bílkovinami, což je nejčastější u kulturistů, vyvolává zdravotní rizika, která jsou hlavním důvodem, proč je třeba zamyslet se nad zarytým a nesmyslně propagovaným faktem dávkování bílkovin nad hranici 1,6g.
Nejlepším způsobem, jak podpořit zdraví kloubů, je zařadit do stravy zdravá strava bohatá na živiny, včetně vlákniny, antioxidantů, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Ve stravě by měly být také dostatečné množství vitamínů a minerálních látek, zejména vápníku, draslíku, hořčíku a zinku, které jsou pro zdraví kloubů nezbytné. Také je důležité pravidelně cvičit, aby se udržovala…
Ketogenní dieta, také známá jako keto dieta, je v poslední době stále populárnější způsob stravování. Je to nízkosacharidová, vysokotuková dieta, která má za cíl pomoci tělu produkovat ketonové tělo, což je zdroj energie pro tělo, když není dostatek sacharidů. Hlavním cílem keto diety je snížit příjem sacharidů na velmi nízkou úroveň a nahradit je vysokým…
Alkohol je návykovou drogou, kterou piják sám dobrovolně požívá, aby potlačil nepříjemné psychické stavy, či aby dosáhl příjemného stavu a stal se součástí skupiny pijáků. Zvyšování dávek alkoholu u pijáků není nic nového. Tyto dávky musí úměrně stoupat, aby piják mohl být laicky řečeno opilý, jelikož se za nějakou dobu stane, že z dosavadních dávek…
Aditiva, neboli přídavné látky se do potravin přidávají s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti. Případně dodat lepší chuť výrobku. Použití aditiv je povolené pouze tehdy, pokud je to technologicky zdůvodněné. Přídatných látek se smí použít při výrobě potravin dle určení u jednotlivých potravin, nejvýše…
French press neboli překládaný jako “francouzský lis”, je oblíbená metoda přípravy kávy, která se stala velmi populární po celém světě. Tento jednoduchý a cenově dostupný nástroj umožňuje připravit kávu s intenzivní chutí a vůní, které jsou charakteristické pro toto zařízení. V tomto článku se podíváme na vše, co potřebujete vědět o french pressu – od…
Pokud patříte mezi milovníky červeného vína, nejspíš pro vás není portské víno španělskou vesnicí. Nepochází totiž ze Španělska, ale ze sousedního Portugalska, konkrétně ze severního města Porto, které mu dalo jméno. Vinná réva však pochází zejména z vinařské oblasti v údolí řeky Douro. Nejlepší portské víno je jen jedno Právě Porto je jediným místem na…