Syrovátkový (whey) protein, bílkoviny a vše, co chcete vědět

Syrovátkový Whey protein je dnes už samozřejmou součástí sportovní výživy. Doporučují ho odborníci ve všech sportech. V uplynulých letech došlo na poli těchto suplementů k obrovskému pokroku. Výsledkem je nejen lepší stravitelnost všech produktů, ale v současnosti i nejlepší forma syrovátkového proteinu – Hydrolyzát.

Dosáhněte svých cílů díky syrovátkovému proteinu

Syrovátkový protein (anglicky Whey) je nejrychleji stravitelný druh bílkovin. Navíc má nejvyšší využitelnost – 100 %. Je vhodný zejména po tréninku a ráno po nočním hladovění.

Pokud tvrdě trénujete a chcete dosáhnout úspěchu, jsou pro vás bílkoviny nepostradatelné. Tyto základní stavební kameny existují v různých formách, které se různě dlouho tráví. Syrovátkový protein je rychlá cesta, jak podnínit svaly k růstu a zároveň je ochránit před katabolismem – rozpadem zapříčiněným náročným cvičením.

Špička mezi suplementy – Proteinový hydrolyzát

Dlouhé roky výzkumu daly vzniknout této bioaktivního formě proteinového přípravku. Má dobrou chuť, nejvyšší podíl aminokyselin a minimum tuků. Pro každého, kdo chce to nejlepší, je jasnou volbou.

Whey Protein Hydrolyzát se extrémně rychle tráví. Díky optimálnímu složení vybudujete čistou svalovou hmotu bez podkožního tuku a navíc podpoříte své zdraví. Ve srovnání s jinými přípravky je u hydrolyzátu doba, za kterou svaly dosáhnou požadovaných kvalit mnohem kratší.

Dávkování bílkovin

Pokud chcete získat kvalitní svalovou hmotu, je nutné, abyste denně přijaly 2–3 g bílkovin. Nenechte se zmást jejich velkým množstvím na obalech nejrůznějších výrobků – důležité je především to, jak jsou kvalitní a zda obsahují esenciální aminokyseliny. Nekomplexní proteiny totiž budou zužitkovány jen z části. Uděláte tedy lépe, když dáte přednost menší porci bílkovin z lepšího zdroje.

Přes spaním si dejte proteinový přípravek, který se bude trávit několik hodin – nejčastěji na bázi kaseinu. Tělu tím bude zásobené výživnými látkami. Ráno je vhodný naopak syrovátkový protein, který se rychle stráví.

Syrovátkový protein užívejte také asi hodinu po tréninku (hned po tréninku doplňte sacharidy pomocí gaineru). Někteří cvičící užívají rychle stravitelný protein i těsně před tréninkem, aby zabránili rozpadu svalové hmoty.

Co jsou bílkoviny a syrovátka?

Bílkoviny jsou naprosto nezastupitelnou stavební jednotkou našeho těla. Nic je nenahradí. Sacharidy dodají energii, díky tukům proběhnou metabolické funkce, ale bez bílkovin bychom neexistovali.

Sportovec musí mít stále na paměti fakt, že bílkoviny jsou nezbytné.

Samotné bílkoviny se skládají ze stovek různých aminokyselin. Aby byla bílkovina plnohodnotná, musí mít všechny esenciální aminokyseliny – to jsou ty, které si naše tělo neumí samo vytvářet a je nutné je přijímat potravou. Z toho vyplývá, že nezáleží nejen na dávkování bílkovin, ale i na tom, jak jsou kvalitní.

Pokud například přijmete jen rostlinné bílkoviny s neúplným složením, bude jich celkově využita jen část. Z toho svalovou hmotu nevybudujete. Potřebujete komplexní bílkoviny.

Bílkoviny, které budou plně využity, se nacházejí v mase, vejcích a mléce. K těmto zdrojům je však třeba přistupovat obezřetně. Obsahují množství tuku.

Co je syrovátkový protein?

Výhodou syrovátkového proteinu je jeho rychlá stravitelnost. Navíc je lépe využitelný jak protein z vajec a stejně jako klasická syrovátka prospívá zdraví díky nabuzení glutationu. Ten je dělovou zbraní imunitního systému.

Syrovátka vznikne vysrážením kaseinu, mléčné bílkoviny. Obsahuje minerály a další důležité látky a velmi prospívá zdraví a imunitě. Pro potřeby kulturistiky se ze syrovátky různými postupy získává protein (obyčejná syrovátka ho obsahuje asi jen 12 % a k tomu hodně laktózy).

V minulosti bylo získávání kvalitních proteinů ze syrovátky finančně nákladné. Aby vznikl použitelný přípravek, byla nutná značná investice. Tato doba je ale dávno pryč. Dnešní špičkové produkty jsou snadno dostupné a levné.

Mezi absolutní špičku patří hydrolyzát. Jedná se o další generaci proteinového přípravku, který je vyroben enzymatickou cestou. Tak si zachová nejen svou chuť, ale i bioaktivní látky

Podobné příspěvky