Jak připravit kávu v moka konvičce
Připravit si kávu v moka konvičce není nic složitého. Potřebujete k tomu pouze kávu, sporák nebo plotnu, moka konvičku a trochu vody. A pak také šálek, ze kterého si budete užívat výtečnou chuť čerstvě uvařené moka kávy. Zde najdete návod, jak připravit kávu v moka konvici.
Jakou kávu použít?
Traduje se, že nejlepší káva je ta nejčerstvější. Je však důležité neplést si pojmy jako je čerstvě umletá a čerstvě upražená káva. Čerstvě upražená káva, kterou byste teď vyndali z pražičky, tak taková káva by vám rozhodně nechutnala. S čerstvě umletou kávou je to jinak. Takže, pokud máte mlýnek, tak si rozhodně kupte zrnkovou kávu a tu si před každou přípravou kávy v moka konvici čerstvě umelte.
Nejlepší mlýnek na kávu je ten s kameny. Pozor na laciné mlýnky s plastovými díly, zapomeňte na kuchyňského robota. Obojí vám kávu zkazí. Pokud nemáte mlýnek, raději používejte k přípravě moka „vyčpělou“ déle umletou kávu.
Jakou hrubost mletí?
V případě, že chcete skutečně dokonalou moka kávu, tak pak řešte hrubost mletí kávy. Jaká hrubost je ta pravá? Často se uvádí, že správně namletá káva pro přípravu v moka konvičce by měla být hrubější než ta na espresso. A to je jako jak? Cukr krupici určitě znáte, že? Tak kávu namelte o něco hruběji než je hrubost krystalů cukru krupice, ale pozor na to, aby jste neměli hrubost kávy jako jsou krystalky cukru krystal. To už by byla vaše káva namletá příliš hrubě.
TIP: Váháte, jakou moka konvičku si vybrat?
1. Namelte kávu na správnou hrubost.
Správná hrubost mletí je něco mezi cukrem krupicí a cukrem krystal.
2. Spodní nádobu moka konvičky naplňte vodou.
Voda se nalévá po spodní okraj bezpečnostního ventilu konvice.
3. Kávu nasypte do sítka konvice a uhlaďte prstem.
Káva se pouze zarovnává s okrajem. V žádném případě ji nestlačujte. Množství kávy záleží na velikosti moka konvice. Na 3šálkovou konvičku je potřeba asi 15 g kávy.
4. Nasaďte horní díl konvičky a dejte konev na plotnu nebo sporák.
Horní díl zašroubujte na závit. Pokud dáváte konvici na sporák, tak plamen sporáku by měl být stejný nebo o kousek menší než plocha dolního dílu (dna) konvice.
5. Počkejte až začne vytékat káva.
Káva by měla vytékat pomalu. Rychlost vytékání záleží na síle zdroje tepla. Čím vyšší, tím rychleji káva proteče. Taková káva pak nebude příliš dobrá.
6. Nečekejte až přeteče všechna voda.
Konvici odstavte včas, aby se káva nezačala přepalovat. Jednoduše přesuňte konvičku na chladnou plotýnku. Čas správného odstavení si musíte vychytat, ale je to těsně před zabubláním. Na správný dobu odstavení přijdete časem sami. Ve spodní nádobě by měla zůstat trocha vody. Pokud vám tam zůstane, tak pak jste připravili svoji moka kávu správně.
7. Servírujte kávu do šálku.
Kávu nalijte z moka konvičky přímo do šálku. Kávu můžete ochutit cukrem.
Může se použít káva ze supermarketu?
Káva ze supermarketu je kvalitativně na nižší úrovni než káva ze zaběhnuté „malé“ pražírny. Slůvko malé je schválně v uvozovkách. Čím větší množství kávy pražírna zpracovává, tím hůře nejspíš dokáže kontrolovat kvalitu. Když si potom vezmete, že supermarketová káva se upraží například v Polsku a pak se převáží kamionem k nám. V zimě, v létě, kdy se na korbě kamionu střídají teplotní výkyvy, tak pak taková káva a její kvalita musí trpět. Káva z lokální pražírny bude ve výsledku vždy lepší. To však neznamená, že když si koupíte zrnkovou kávu v supermarketu, že z ní nemůžete udělat moka. Můžete a určitě to do začátku zkuste. Až přejdete na kávu z pražírny, tak teprve dokážete ocenit rozdíl, kterého nebudete nejspíš litovat.