Sušené maso (jerky) – hodí se jako svačinka? Proč ho jíst?

příklad sušeného masa

Sušené maso je podle některých nadšenců této metody uchovávání potravin skvělou pochoutkou, kterou by rozhodně měl ochutnat každý. Hodí se především pro sportovce, ale ocení ho také lidé, kteří nemají čas si dělat vydatné svačiny. V některých zemích se sušené maso používá jako svačina již několik desítek let. Jak je to ale doopravdy? Skutečně je sušené maso takovou bombou, která prospívá našemu zdraví? 

Sušené maso bez konzervantů vs. smažené chipsy 

I když se maso suší bez tuku nebo jiných konzervantů, mnoho lidí si myslí, že je na stejné výživový úrovni jako například smažené slané brambůrky nebo tyčinky. Není to ale pravda. Sušením se totiž v mase uchovávají veškeré látky, které jsou pro naše tělo prospěšné. Dříve se ale sušené maso připravovalo trochu jinak, než je tomu dnes. Bylo tedy sice chutné, ale zdravé vůbec. Dnes je ale příprava sušeného masa na jiné úrovni, a proto spousta prodejců může nabídnout jen to nejlepší. 

Správně usušené maso bude totiž plné nejen kvalitních bílkovin (proteinů), ale také nebude obsahovat nezdravé sacharidy, které najdete především v pečivu nebo těstovinách. Díky tomu se dají jerky skutečně považovat za zdravou a rychlou svačinku, kterou můžete mít snadno po ruce. Příprava sušeného masa není zrovna jednoduchá, ale při troše cviku si i vy doma můžete připravit skvělou surovinu, kterou potěšíte i své známé. Možná vás překvapí, že maso se suší v běžné sušičce potravin. Nejlepší sušičky ovoce najdete v odkaze. Nasušit si vlastní maso je opravdu jednoduché. Oproti tomu koupenému má hlavní výhodu v tom, že si jste 100% jistí, že neobsahuje konzervanty.

sušení masa v sušičce ovoce
Sušení masa v sušičce ovoce.

Čísla hovoří za vše, jerky jsou plné hlavně bílkovin

Jestli vás zajímají čísla, 30 gramů hovězího sušeného masa obsahuje pouze 116 kalorií, 3,12 g sacharidů a 9,41 g bílkovin. Obsahují navíc spoustu prvků, jako je železo, sodík, zinek a další. Pokud jste o bílkoviny, ty jsou nedílnou součástí naší stravy, zvlášť jestli se chcete udržet ve formě. Snižují totiž pocit hladu, také krevní tlak. Pomohou při hubnutí jako takovém a díky bílkovinám se vám bude lépe tvořit svalová hmota, což ocení především muži. Dospělý člověk by měl sníst 0,8 g bílkovin na jeden kilogram své váhy. 

Jerky se připravují sušením, kdy se z masa ztrácí voda. Nezmizí z něj ale bílkoviny, které jsou nakonec koncentrovány ve velkém množství, i když si dáte malý kousek sušeného masa. Volte na sušení jen kvalitní kousky od prověřeného řezníka, protože i bílkoviny pak budou kvalitnější. 

Tuky nemusí být pouze špatné 

Sušené maso obsahuje také větší množství tuků, což ale není na škodu. Tuk naše tělo může využít několika způsoby. A pokud si dopřáváte sušené maso, ale zároveň také spoustu zeleniny a dalších zdravých potravin, nemusíte se bát, že by se tuky mohly usadit ve vašem těle a zavinit tloustnutí. 

sušené maso naporcované

Jediným konzervantem, který se při sušení používá, je sůl. Maso ještě před samotným sušením musí být pořádně prosolené a díky tomu dostanete do těla také dostatek sodíku. Sůl prodlužuje trvanlivost sušené masa, a proto, jestli si budete sušené maso kupovat, koukejte na složení. Někteří výrobci totiž používají i jiné konzervanty, které pro tělo dobré nejsou. Jerky jsou také plné zinku a železa, což jsou prvky, které našemu tělu také lahodí. 

Největší výhodou je nízký obsah sacharidů

Sacharidy jsou pro lidské tělo „největší zlo“. Proto je dobré vědět, že sušené maso jich obsahuje opravdu minimum, proto se nemusíte bát si je občas vychutnat. Sacharidy najdete všude, především pak ve sladkostech, smažených jídlech nebo sycených nápojích. Přitom je naše tělo vůbec nepotřebuje. Hovězí sušené maso obsahuje méně než 5 g sacharidů na jednu porci a to znamená, že na vaší postavě se jejich konzumace neprojeví. 

Dnes už najdete spoustu druhů sušeného masa od různých výrobců. Proto může být těžké najít kvalitní jerky, které obsahují kvalitní tuky, a naopak nejsou plné konzervantů. Důležité je číst informace na obalech, abyste si byli jistí, co kupujete. Kvalitní sušené maso nesmí obsahovat mimo jiné glutamany a další konzervanty, také žádný cukr. Dbejte na to, aby byly jerky vyrobené z kvalitního masa, bude obsahovat dostatek bílkovin a sodíku. Bohužel ve většině supermarketů najdete jen nekvalitní výrobky, proto bude lepší se poohlédnout na internetu, kde najdete lokální výrobce a kvalitní prodejce.

Podobné příspěvky